00 0
image
Oceń

Japońska przyprawa furikake domowej roboty

Składniki
Porcja dla: 96 (po ¼ łyżeczki)
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Na suchej patelni upraż na średnim ogniu sezam (ok. 2 min), od czasu do czasu mieszając. Przesyp do miski i całkowicie ostudź.

  • Umieść sezam, płatki bonito, nori, cukier oraz sól morską w malakserze. Używając trybu pulsacyjnego, miksuj aż do otrzymania sypkiej mieszanki.

  • Przechowuj przez maksymalnie 1 miesiąc w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym i chłodnym miejscu.

Porady Gotowanie

Wskazówki: 

Płatki bonito to suszone płatki wędzonego tuńczyka bonito z rodziny makrelowatych. Stanowią powszechnie używany składnik dań kuchni japońskiej, nadając słony smak m.in. zupom, bulionom, sosom, makaronom czy daniom wegetariańskim.

Nori to arkusze suszonych wodorostów wykorzystywane do zawijania sushi lub jako posypka do zup czy makaronów.

Płatki bonito oraz arkusze nori znajdziesz w dużych supermarketach w działach kuchni świata, w sklepach orientalnych lub w Internecie.

Wykorzystaj domową japońską posypkę furikake, aby przygotować kulki ryżowe z nadzieniem z grzybów shiitake i boczku w pikantnym sosie imbirowym oraz kulki ryżowe nadziewane sezamem i kurczakiem w 7 smakach wraz z błyskawicznym kimchi. 

 

Oceny i komentarze: 0