00 0
image
Oceń

Japońska przyprawa furikake domowej roboty o smaku wasabi

Składniki
Porcja dla: 192 (po ¼ łyżeczki)
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Umieść groszki wasabi, płatki bonito, nori, sól morską, cukier i pieprz cayenne w malakserze. Używając trybu pulsacyjnego, miksuj aż do otrzymania sypkiej mieszanki, którą następnie przełóż do miski.

  • Na suchej patelni upraż na średnim ogniu sezam (ok. 2 min), od czasu do czasu mieszając. Połącz go od razu z mieszanką wasabi i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  • Przechowuj przez maksymalnie 1 miesiąc w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym i chłodnym miejscu.

Porady Gotowanie

Wskazówki:

Płatki bonito to suszone płatki wędzonego tuńczyka bonito z rodziny makrelowatych. Stanowią powszechnie używany składnik dań kuchni japońskiej, nadając słony smak m.in. zupom, bulionom, sosom, makaronom czy daniom wegetariańskim.

Nori to arkusze suszonych wodorostów wykorzystywane do zawijania sushi lub jako posypka do zup czy makaronów.

Płatki bonito oraz arkusze nori znajdziesz w dużych supermarketach w działach kuchni świata, w sklepach orientalnych lub w Internecie.

Wykorzystaj domową posypkę furikake o smaku wasabi, aby przygotować japońskie pikantne grillowane skrzydełka w stylu izakaya. 

 

Oceny i komentarze: 0