Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Możesz w każdej chwili się wypisać.
Pikle z ogórków pasują niemal do wszystkiego! Dlatego dobrze mieć je zawsze pod ręką! Kamis prezentuje 2 sposoby na przyrządzenie pikli ogórkowych własnej roboty – po angielsku i po polsku. Przepis pochodzi z programu Wysmakowani. Pikle z ogórków świetnie komponują się z grillowaną ciabattą z pieczonymi kiełbaskami jagnięcymi, na którą przepis również znajdziesz poniżej.
Przepis na pikle angielskie
Zalewę po wymieszaniu gotujemy. Obrane ogórki kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Do wyparzonych słoików wkładamy gorczycę, ziele i pieprz, ogórki i zalewamy gorącą zalewą. Proporcje na 1 słoik: 1/2 łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.
Przepis na pikle po polsku
Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki i marchewkę pokrojone w talarki. Przekładamy cebulą w pióra i czosnkiem. Całość zalewamy gorącą zalewą. Proporcje na 1 słoik: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 3 ziarna pieprzu.
Grillowana ciabata z pieczonymi kiełbaskami jagnięcymi i piklami
Kiełbaski jagnięce pieczemy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. W momencie, gdy kiełbasa zacznie się podpiekać na patelnie dorzucamy dwie szalotki pocięte w pióra i doprawiamy szczyptą majeranku. Na drugiej patelni grillujemy ciabatę.
Na dwóch połówkach ciepłego pieczywa układamy kilka kawałków sałaty rzymskiej, smarujemy nieco domowym majonezem chrzanowym, kładziemy pokrojone pikle, kilka liści rukoli i roszponki, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe.
Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Szukasz więcej kulinarnych inspiracji?
Zapisz się na nasz newsletter a prześlemy Ci ciekawe przepisy!
Możesz w każdej chwili się wypisać.