Nazywana jest również szafranem indyjskim. Marco Polo zanotował w czasie swojej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa „barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się...
Nazywana jest również szafranem indyjskim. Marco Polo zanotował w czasie swojej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa „barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania”. Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Suszone kłącza Kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak. Mieloną Kurkumę stosuje się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi. Szczypta Kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, nada mu pięknego, żółtego koloru.
Więcej
Mniej