Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Korzenny indyk duszony w pomidorach

Mięso z indyka jest nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne. W połączeniu z pomidorami i cynamonem nabiera wyjątkowego, korzennego smaku.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Cebulę pokroić w piórka, z 4 ząbków czosnku usunąć szczypiorek, pokroić czosnek w cienkie plasterki.

  • Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć w patelni na oleju z każdej strony.

  • Z papryczek chili usunąć pestki i białe błonki, resztę posiekać w drobną kostkę.

  • W dużym garnku podsmażyć cebulę, po kilku minutach dodać czosnek i podsmażać często mieszając. Po kilku minutach wyłączyć płomień, doprawić cebulę cynamonem, kurkumą i wymieszać.

  • Włączyć mały płomień pod garnkiem ze smażoną cebulą i przyprawami, mieszać zawartość garnka, by przyprawy się nie przypaliły, tylko podsmażyły. Dodać posiekaną papryczkę chili.

  • Do garnka wlać bulion, podgrzać i dolać passatę pomidorowej. Gdy passata z bulionem będą gorące, dodać mięso z indyka, całość zagotować i gotować przez 10–15 min na średnim ogniu, nie przykrywać.

  • Dusić aż mięso z indyka będzie miękkie. Pod koniec gotowania posolić i przyprawić słodką papryką. Korzennego indyka serwować z kaszą, świeżą kolendrą oraz kiełkami.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0