Cebulę pokroić w piórka, z 4 ząbków czosnku usunąć szczypiorek, pokroić czosnek w cienkie plasterki.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć w patelni na oleju z każdej strony.
Z papryczek chili usunąć pestki i białe błonki, resztę posiekać w drobną kostkę.
W dużym garnku podsmażyć cebulę, po kilku minutach dodać czosnek i podsmażać często mieszając. Po kilku minutach wyłączyć płomień, doprawić cebulę cynamonem, kurkumą i wymieszać.
Włączyć mały płomień pod garnkiem ze smażoną cebulą i przyprawami, mieszać zawartość garnka, by przyprawy się nie przypaliły, tylko podsmażyły. Dodać posiekaną papryczkę chili.
Do garnka wlać bulion, podgrzać i dolać passatę pomidorowej. Gdy passata z bulionem będą gorące, dodać mięso z indyka, całość zagotować i gotować przez 10–15 min na średnim ogniu, nie przykrywać.
Dusić aż mięso z indyka będzie miękkie. Pod koniec gotowania posolić i przyprawić słodką papryką. Korzennego indyka serwować z kaszą, świeżą kolendrą oraz kiełkami.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl