W rondlu roztopić masło, wrzucić ugotowany makaron, wymieszać z tłuszczem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę stopniowo dolewać 3/8 l wody i mieszając gotować 5 minut.
Do sosu dodać ser i dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć.
Żółtko rozmącić ze śmietaną.
Polać mięso i zapiekać 30-40 minut.
Z białka ubić sztywną pianę wymieszać z serem i połączyć delikatnie z makaronem.
Dużą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Połowę makaronu włożyć do formy.
Cebule obrać pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle na złoty kolor.
Dodać mielone mięso, smażyć mieszając doprawić solą, pieprzem i cynamonem, Do mięsa dodać wino, koncentrat pomidorowy, rosół i gotować na odkrytym rondlu tak długo aż powstanie gęsta masa.
Wyjąc laskę cynamonu.
Masę mięsną wymieszać z bułką tartą i serem, rozłożyć równomiernie na warstwie makaronu w formie.
Na wierzchu ułożyć pozostały makaron.