24 sierpnia 2017 | Kamis
W firmie McCormick nad projektem Kulinarnie mocni pracują pracownicy – wolontariusze, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na temat ziół i przypraw. W Bankach Żywności w projekt zaangażowali się eksperci ds. żywienia i specjaliści pomocy społecznej. Łączy nas kulinarna pasja i szacunek, jaki mamy do żywności.
Chcemy pokazać, jak z prostych składników, sprytnie gospodarując zasobami spiżarni i używając odpowiednich kompozycji ziół i przypraw, stworzyć smaczne i zdrowe dania. W gotowaniu to nie cena artykułów odgrywa najważniejszą rolę. Chodzi o kreatywność i otwartość na smaki.
Dzięki przyprawom Kamis chcemy uratować świat przed nudnym jedzeniem; pokazać, jak fascynujący jest świat ziół i przypraw. Chcemy uczyć innych, że dzięki użyciu zaledwie szczypty przyprawy można nadać każdej potrawie niesamowity smak i aromat. Żyć ze smakiem. Banki Żywności z kolei zachęcają do gotowania nawet wtedy, gdy mamy pod ręką podstawowe, sezonowe produkty; uczą, jak nimi gospodarować, żeby nic nie zmarnować.
W 2015 roku zorganizowaliśmy wspólnie pierwszy warsztat trenerski dla edukatorów z 18 Banków Żywności. Tematem przewodnim było wykorzystanie ziół i przypraw w potrawach przygotowywanych z prostych składników i niemarnowanie żywności. Warsztat prowadził Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk, który opracował do projektu autorskie przepisy. Następnie przeszkoleni edukatorzy przeprowadzili 270 lokalnych warsztatów Kulinarnie Mocni, w których uczestniczyło około 3000 osób z całej Polski.
W związku z dużym zainteresowaniem warsztatami kulinarnymi i projektem Kulinarnie Mocni, w 2016 roku zorganizowaliśmy kolejne 3 warsztaty dla 24 trenerów z 16 Banków Żywności. W rezultacie zrealizowali oni 567 lokalnych warsztatów dla 8164 beneficjentów Banków Żywności w różnych miejscowościach. Przygotowaliśmy 3 broszury z przepisami. Tematem pierwszej z nich były pasty i dodatki do chleba, w drugiej pojawiły się kasze, ryże i makarony, a w trzeciej przepisy na dania jednogarnkowe.
Wszystkie te przepisy znajdziesz na stronie kamis.pl/kulinarnie-mocni.
Komentarze