24 sierpnia 2017 | Kamis
Kulinarnie Mocni to wspólny projekt McCormick – właściciela marki Kamis oraz Federacji Polskich Banków Żywności. W inicjatywę zaangażowani są trenerzy kulinarni z Banków Żywności i wolontariusze – pracownicy McCormick. Celem programu jest szerzenie wśród Polaków wiedzy o zdrowym i kreatywnym gotowaniu.
Organizatorzy Kulinarnie Mocnych chcą pokazać, że z prostych składników i przypraw można wyczarować smaczne i zdrowe dania oraz, że gotowanie to świetna zabawa i doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu. Projekt obejmuje warsztaty dla trenerów kulinarnych z Banków Żywności, które prowadzi Maciej Wawryniuk – Szef Kuchni marki Kamis. Wiedzę zdobytą na szkoleniu trenerzy wykorzystują podczas warsztatów dla odbiorców pomocy żywnościowej. Program jest realizowany jest od 2015 roku. Dotychczas przeprowadzono 1 500 warsztatów, w których wzięło udział ponad 22 000 osób.
Dzięki przyprawom Kamis chcemy uratować świat przed nudnym jedzeniem; pokazać, jak fascynujący jest świat ziół i przypraw. Chcemy uczyć innych, że dzięki użyciu zaledwie szczypty przyprawy można nadać każdej potrawie niesamowity smak i aromat. Żyć ze smakiem. Banki Żywności z kolei zachęcają do gotowania nawet wtedy, gdy mamy pod ręką podstawowe, sezonowe produkty; uczą, jak nimi gospodarować, żeby nic nie zmarnować.
W 2015 roku zorganizowaliśmy wspólnie pierwszy warsztat trenerski dla edukatorów z 18 Banków Żywności. Tematem przewodnim było wykorzystanie ziół i przypraw w potrawach przygotowywanych z prostych składników i niemarnowanie żywności. Warsztat prowadził Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk, który opracował do projektu autorskie przepisy. Następnie przeszkoleni edukatorzy przeprowadzili 270 lokalnych warsztatów Kulinarnie Mocni, w których uczestniczyło około 3000 osób z całej Polski.
W związku z dużym zainteresowaniem warsztatami kulinarnymi i projektem Kulinarnie Mocni, w 2016 roku zorganizowaliśmy kolejne 3 warsztaty dla 24 trenerów z 16 Banków Żywności. W rezultacie zrealizowali oni 567 lokalnych warsztatów dla 8164 beneficjentów Banków Żywności w różnych miejscowościach. Przygotowaliśmy 3 broszury z przepisami. Tematem pierwszej z nich były pasty i dodatki do chleba, w drugiej pojawiły się kasze, ryże i makarony, a w trzeciej przepisy na dania jednogarnkowe.
Wszystkie te przepisy znajdziesz na stronie kamis.pl/kulinarnie-mocni.