07 lipca 2016 | Kamis
Kiszenie ogórków jest proste i dostarcza sporo satysfakcji, szczególnie gdy podczas zimowych miesięcy możesz cieszyć się własnoręcznie wykonanymi, zdrowymi przetworami z warzyw.
Aby jednak proces fermentacji przebiegł prawidłowo, musisz przestrzegać tych zasad:
1. Używaj zawsze czystych słoików i pokrywek
2. Słoiki, wieczka i zakrętki muszą być dokładnie umyte, bez śladów rdzy czy odprysków. Uważnie wybierz składniki. Najlepsze kiszone ogórki powstaną jedynie z najlepszej jakości składników. Starannie wybierz warzywa i nie używaj zwietrzałych przypraw.
3. Dokładnie zalewaj ogórki
4. Zalewa zawsze powinna przykrywać wszystkie ogórki. Żeby przytrzymać ogórki na miejscu możesz przed zamknięciem słoika docisnąć je czystymi, nieużywanymi patyczkami do lodów.
5. Odpowiednio przechowuj
Ważne, aby przetwory były przechowywane w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.