Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Wytrawne ptysie

Ptysie z kremowym serkiem to wykwintna przekąska, która będzie ozdobą każdego stołu. Zrobienie ptysiów nie jest trudne i nie zabiera dużo czasu - ciasto ptysiowe upieczesz w 12 minut! Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • W rondelku podgrzej masło, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i podgrzewaj, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Ciasto wystudź. Dodaj sól i mieszając (mikserem lub w robocie kuchennym) sukcesywnie dodawaj po 1 jajku.

  • Idealne ciasto powinno być ciągnące, gęste i błyszczące.

  • Przy pomocy worka cukierniczego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia szprycuj "rozety", ptysie piecz w temp. 190-195 st. przez ok. 12 min.

  • Zetnij wierzch każdego ptysia, wypełnij farszem, posyp szczypiorem i przykryj " kapeluszem".

Porady Gotowanie

Do nadziewania ptysiów polecamy Serek topiony z szynką.

Oceny i komentarze: 0