2W misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy oliwę, cukier i sól. Mieszając stopniowo dodajemy wodę. Ręką wyrabiamy ciasto na kulę. Ciasto na pizzę powinno być elastyczne. Aby urosło przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
3W tym czasie mieszamy składniki na sos. Podsmażamy pokrojonego w plastry bakłażana. Mozzarellę kroimy na niewielkie kawałki.
4Rozwałkowany placek kładziemy na gorącej blasze z odrobiną oliwy. Smarujemy go wcześniej przygotowanym sosem tak, aby sos nie dotykał brzegów. Na wierzch pizzy kładziemy ser i bakłażana. Pieczemy, aż pizza się zarumieni.
5Pizzę podajemy udekorowaną rukolą i posypaną płatkami parmezanu.
6Pesto Rosso:
7Pesto rosso powstaje na bazie oliwy z oliwek i suszonych pomidorów. We Włoszech pesto jada się w formie bruschetty, czyli na kanapkach a także jako dodatek do paluszków lub z makaronem. Proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe – czyli takie, jak cała włoska kuchnia.
8Wszystkie składniki blendujemy i gotowe.
Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.