Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadaniowych dań. Jak ją zatem urozmaicić? Proponujemy wersję jajecznicy z pieczarkami. Równie prosta w przygotowaniu jest jednak bardziej pożywna i smakuje pysznie o każdej porze roku.
Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na niej cebulę. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, dodać do smażącej się cebuli i podsmażyć do czasu aż cała woda z pieczarek odparuje.
W misce rozkłócić jajka, przyprawić je solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do grzybów i smażyć aż do ścięcia jajek.
Szczypiorek drobno posiekać i posypać gotową jajecznicę już na talerzu. Jajecznica z pieczarkami smakuje najlepiej podawana ze świeżym chlebem i masłem.