Kurki to jeden z darów lata, który nadaje wszystkim daniom wyjątkowego smaku. Jedną z najpopularniejszych potraw z użyciem tych grzybów jest jajecznica z kurkami. Ten pyszny składnik sprawia, że nawet najprostsze śniadanie staje się wykwintnym doświadczeniem smakowym.
Kurki dokładnie umyć i oczyścić, a następnie drobno pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać połowę masła i zeszklić na niej cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 min aż zmiękną.
W misce rozkłócić jajka razem ze śmietaną, posiekanymi ziołami oraz solą i pieprzem.
Do smażących się grzybów dolać masę jajeczną i wrzucić pozostałe masło. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż jajecznica się zetnie.
Jajecznica z kurkami smakuje najlepiej ze świeżym chlebem posmarowanym masłem.