Naleśniki z jabłkami

Aromatyczne jabłka z cynamonem to świetny dodatek do naleśników. Podaj je na deser lub słodkie śniadanie dla dzieci. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Jaja ubij, dodaj mleko, wodę, mąkę, roztopione masło, szczyptę soli, wyrabiaj na jednolite ciasto.

  • Naleśniki smaż na patelni delikatnie posmarowanej olejem.

  • Jabłka podsmaż na maśle z cukrem i cynamonem, zdejmij z patelni.

  • Następnie na patelnie wlej sok dodaj goździki, imbir, gotuj aż sok lekko zgęstnieje.

  • Na naleśnikach układaj farsz, zwiń w koperty lub , ułóż na patelni z gorącym sosem, delikatnie podgrzej.

Porady Gotowanie

Dodanie oleju do ciasta naleśnikowego sprawia, że mniej oleju zużywamy do smażenia naleśników.

Posmaruj patelnię cienko olejem przed smażeniem pierwszego naleśnika, a kolejne będą się świetnie smażyć bez dodawania tłuszczu.