Szynka świąteczna z goździkami:
Szynkę płuczemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kratkę, całość nacieramy solą. Następnie nacieramy mięso zmiażdżonym zielem, pieprzem, imbirem i pokruszonymi listkami laurowymi i zalewamy winem.
Wstawiamy do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas szynkę obracamy. Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy, szpikujemy goździkami i posypujemy skórką z pomarańczy.
Szynkę układam w naczyniu, polewamy mieszanką oleju z miodem, kurkumą i słodka papryką.
Pieczemy 2 godziny w 190°C, co jakiś czas polewając szynkę marynatą i powstałym sosem.
Świąteczny kompot z suszu:
Suszone owoce z cynamonem, goździkami i kardamonem gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę startej gałki muszkatołowej, słodzimy miodem i studzimy.