00 0
image
Oceń

Szynka z goździkami i kompot z suszu

Szynka z goździkami to ciekawa wariacja, która idealne wpasowuje się w świąteczny klimat. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej! Przypominamy również, jak przygotować tradycyjny kompot z suszu.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Szynka świąteczna z goździkami:

  • Szynkę płuczemy i osuszamy. Skórkę nacinamy w kratkę, całość nacieramy solą. Następnie nacieramy mięso zmiażdżonym zielem, pieprzem, imbirem i pokruszonymi listkami laurowymi i zalewamy winem.

  • Wstawiamy do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas szynkę obracamy. Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy, szpikujemy goździkami i posypujemy skórką z pomarańczy.

  • Szynkę układam w naczyniu, polewamy mieszanką oleju z miodem, kurkumą i słodka papryką.

  • Pieczemy 2 godziny w 190°C, co jakiś czas polewając szynkę marynatą i powstałym sosem.

  • Świąteczny kompot z suszu:

  • Suszone owoce z cynamonem, goździkami i kardamonem gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę startej gałki muszkatołowej, słodzimy miodem i studzimy.

Oceny i komentarze: 0