00 0
image
Oceń

Wieprzowina duszona w cydrze z jabłkami

Aromatyczne połączenie mięsa wołowego ze słodkimi jabłkami, papryką i cydrem. Dodatek kminku nadaje całości wyjątkowego głębokiego korzennego smaku.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Mięso pokroić w poprzek włókien w plastry, a następnie w grubą kostkę. Cebulę posiekać w kostkę. Jabłko wraz ze skórką pokroić w średnia kostkę.

  • Na suchej patelni uprażyć kminek, następnie rozetrzeć w moździerzu na puder.

  • Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, często mieszając.

  • Podsmażone mięso, wraz z olejem z patelni, przełożyć do dużego garnka, całość dusić pod przykryciem przez ok. 40 – 50 min (lub 20 min. w szybkowarze). Podczas duszenia dodać paprykę słodką. Dodać 5 ziaren ziela angielskiego, całość wymieszać. Do duszącej się wieprzowiny dolać bulion, a po zagotowaniu się bulionu dolać 150ml cydru.

  • Na patelni po usmażeniu mięsa rozgrzać łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, posolić. Dodać pokrojoną paprykę, kminek oraz 100ml cydru.

  • Dwie łyżki skrobi ziemniaczanej rozpuścić w ok 150ml zimnej wody. Na 10 min przed końcem duszenia do garnka z mięsem wieprzowym dodać jabłko, następnie warzywa z patelni, a na chwilę przed podaniem dorzucić kilka posiekanych gałązek lubczyku. Całość posolić i doprawić pieprzem.

  • Dodać do dania kilka łyżek wody z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną, wymieszać, zagotować i sprawdzić czy sos jest wystarczająco gęsty. Jeśli nie, dodać jeszcze odrobinę wody z mąką ziemniaczaną.

  • Podawać danie udekorowane lubczykiem z pieczywem razowym.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0