00 0
image
Oceń

"Kartacze" z pulpetami

Kartacze to tradycyjna przysmak z Podlasia. W ich składzie są surowe i gotowane ziemniaki. To trochę pracochłonna potrawa ale warta włożonego wysiłku. Ułatwieniem może być wykorzystanie pulpetów jako nadzienia do kartaczy. W naszej wersji są to pulpety doprawione tradycyjnymi polskimi ziołami: cząbrem, majerankiem i lubczykiem. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce do placków lub zmiksuj w malakserze, przełóż na sito.

  • Do odciśniętych ziemniaków dodaj przeciśnięte prze praskę ugotowane ziemniaki, jaja, kminek i dopraw pieprzem. Wymieszaj.

  • Z ciasta formuj placki, zawijaj w nie pulpety i formuj owalne kartacze.

  • Gotuj w osolonej wodzie kilkanaście minut.

  • Podawaj z przesmażoną, pokrojoną w kostkę cebulą i sosem pomidorowym.

Porady Gotowanie

Jako nadzienie do kartaczy polecamy Pulpety w ziołach z cząbrem, majerankiem i lubczykiem.

Oceny i komentarze: 0