Kajzerkę namocz w mleku, 6 jaj ugotuj tak żeby były lekko twarde.
Cebule podsmaż z czosnkiem na oleju.
Do mięsa dodaj rozdrobnioną bułkę, 2 jaja, cebulę, dodaj 2 łyżeczki tymianku, pieprz ziołowy, 2 łyżki natki pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Podłużną zaokrągloną od spodu formę, wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż połowę masy, ułóż wzdłuż obrane całe jaja, przykryj pozostałą masą, dokładnie ubij.
Piecz 45 min. w temp. 160℃, pozostaw w formie na 20 min.
Na dużej patelni podsmaż na maśle całe pieczarki, dodaj śmietankę, musztardę, łyżeczkę tymianku, duś kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu, w połowie dodaj sos który powstał w blaszce podczas pieczenia, na koniec dodaj pozostałą natke pietruszki.
Pokrojoną w grube plastry pieczeń podawaj z pieczarkami.