Pieczeń rzymska, nazywana przez niektórych klopsem, idealnie nadaje się na ciepło i na zimno np. na kanapki. Jest to danie, które bardzo często można spotkać w polskich domach z okazji Świąt Wielkanocnych. Jajka nadają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także sprawiają, że pieczeń rzymska wygląda bardzo efektownie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!
Namoczyć bułkę w zimnej wodzie.
Roladę wyjąć z piekarnika, sos z pieczeni przelać do małego garnka; przez 5 min. gotować w nim pieczarki.
Sos doprawić kwaśną śmietaną, musztardą i ketchupem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Zmielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, solą, pieprzem, ziołami i mlekiem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C.
Obrane jajka ugotowane na twardo owinąć mięsną masą i uformować podłużny klops, posypać mąką.
Piec przez 1 godzinę na najniższym poziomie piekarnika.
Umytą włoszczyznę grubo pokroić i dodać do pieczeni po 5 minutach.
Dolewać stopniowo rosół.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.