Pieczeń rzymska z jajami

Pieczeń rzymska, nazywana przez niektórych klopsem, idealnie nadaje się na ciepło i na zimno np. na kanapki. Jest to danie, które bardzo często można spotkać w polskich domach z okazji Świąt Wielkanocnych. Jajka nadają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także sprawiają, że pieczeń rzymska wygląda bardzo efektownie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Kajzerkę namocz w mleku, 6 jaj ugotuj tak żeby były lekko twarde.

  • Cebule podsmaż z czosnkiem na oleju.

  • Do mięsa dodaj rozdrobnioną bułkę, 2 jaja, cebulę, dodaj 2 łyżeczki tymianku, pieprz ziołowy, 2 łyżki natki pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

  • Podłużną zaokrągloną od spodu formę, wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż połowę masy, ułóż wzdłuż obrane całe jaja, przykryj pozostałą masą, dokładnie ubij.

  • Piecz 45 min. w temp. 160℃, pozostaw w formie na 20 min.

  • Na dużej patelni podsmaż na maśle całe pieczarki, dodaj śmietankę, musztardę, łyżeczkę tymianku, duś kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu, w połowie dodaj sos który powstał w blaszce podczas pieczenia, na koniec dodaj pozostałą natke pietruszki.

  • Pokrojoną w grube plastry pieczeń podawaj z pieczarkami.