Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Święta Bożego Narodzenia to ten czas w roku, kiedy każdy chce, aby wszystko wokół niego było niecodzienne i wyjątkowe. Staramy się zachwycić naszych bliskich i wprawić ich w świąteczny nastrój. Postanowiliśmy nieco Wam w tym pomóc i zaproponować prostą, ale bardzo wykwintną potrawę – polędwiczki w sosie grzybowym.

Składniki
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • W dużej misce przygotuj marynatę do polędwiczek. Wlej ¾ kieliszka wina, łyżkę oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy bawarskiej, 3 posiekane gałązki tymianku, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i dużą szczyptę soli. Wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się z mięsa białych błonek. Dodaj mięso do marynaty i dobrze wymieszaj. Odstaw polędwiczki do zamarynowania na noc.

  • Grzyby umieść w garnku i zalej 2,5 szklanki ciepłej wody. Gotuj przez ok. 30 min, aż zmiękną. Odcedź je na sicie, zachowując cały grzybowy wywar.

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż do niego duże naczynie żaroodporne, aby się nagrzało.

  • Polędwiczki wyjmij z marynaty i lekko osusz ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przesmaż polędwiczki po ok. pół minuty z każdej strony tak, aby tylko lekko się zarumieniły. Przesmażone polędwiczki włóż do ciepłego naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w 200°C ok. 20 min. Polędwiczki będą wtedy półkrwiste. Jeśli lubisz bardziej wypieczone, piecz jeszcze kolejne 5 min. Upieczone polędwiczki odłóż na talerz, zawiń folią aluminiową i daj im odpocząć ok. 10 minut. Po tym czasie pokrój polędwiczki na ok. 1,5 centymetrowe plastry.

  • W międzyczasie posiekaj cebulę i ząbek czosnku w drobną kostkę. Na patelni, na której było smażone mięso rozpuść 2 łyżki masła, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż krótko. Dodaj 2 łyżki mąki i smaż całość przez ok. 2 minuty, przygotowując jasną zasmażkę. Dolej pozostałą część wina i lekko odparuj. Wlej szklankę wywaru grzybowego, dodaj posiekane grzyby i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Wlej śmietankę i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Gotuj do mementu, gdy całość lekko odparuje. Dodaj sos sojowy, łyżeczkę musztardy bawarskiej, łyżeczkę białego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Posiekaj drobno 3 pozostałe gałązki tymianku i dodaj do sosu. Gotuj kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą, a sos będzie miał gładką i dość gęstą konsystencję.

  • Pokrojone polędwiczki ułóż w sosie i pogrzej kilka minut. Serwuj z pieczonymi ziemniaczkami.

Porady Gotowanie

Jeśli nie lubisz smaku leśnych grzybów, możesz je zamienić pieczarkami. Pomiń wtedy etap gotowania grzybów, a pieczarki przesmaż z cebulą i czosnkiem, aż zawarta w nich woda całkowicie odparuje.

Oceny i komentarze: 0