Wielkanocna sałatka z lekkim ziołowo - czosnkowym dressingiem

Lekka wiosenna sałatka wielkanocna z dużą ilością świeżych warzyw, chudą szynką, jajami i sosem majonezowo-jogurtowym, pachnącym czosnkiem, bazylią, majerankiem i koperkiem oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Smaczna porcja zdrowia na talerzu pełnowartościowego białka, błonnika, soli mineralnych i witamin.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Ugotuj jaja na twardo.

  • Pokrój w plastry, podobnie jak ogórek i rzodkiewkę.

  • Wędlinę pokrój w paski, a pomidory w kostkę.

  • Ser feta odsącz z zalewy.

  • Pestki dyni upraż na suchej patelni.

  • W niewielkim naczyniu połącz majonez, jogurt, czosnek i przyprawę Zioła do sałatek. Dokładnie wymieszaj sos.

  • W większej misce lub bezpośrednio na talerzach układaj liście roszponki, kiełki słonecznika, jaja, szynkę i pomidory.

  • Polej dressingiem czosnkowo - ziołowym, posyp pestkami dyni i podawaj z kromką chrupiącego chleba z cebulką i majerankiem.