00 0
image
Oceń

Sałatka ziemniaczana z bazylią

Sałatka ziemniaczana jest dobra na każdą okazję. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis, a będzie pasowała do niezliczonej ilości dań. Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z bazylią wymaga trochę więcej czasu niż przyrządzenie jej klasycznej wersji, która najczęściej gości na polskich stołach. Jaka jest podstawowa różnica? Do sałatki ziemniaczanej należy użyć małych ziemniaków sałatkowych, gotowanych w mundurkach przez ok. 15 minut do uzyskania miękkości. Ale to nie koniec! Gotowe ziemniaki zalej specjalnie przygotowanym sosem na bazie rosołu i odstaw na 2 godziny, aby wchłonęły cały aromat. Ten smak zawróci Ci w głowie!

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry.

  • Cebule i ogórki pokroić w plastry.

  • Łodygi selera pokroić w plasterki i wrzucić na 5 min. do wrzącej wody.

  • Przygotowane warzywa dodać do ziemniaków i wymieszać.

  • Rosół wymieszać z oliwą, octem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

  • Odstawić na 15 minut.

  • Przygotowanym sosem zalać ziemniaki.

  • Odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce.

  • Wierzch przybrać oliwkami.

Oceny i komentarze: 0