Sałatka ziemniaczana jest dobra na każdą okazję. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis, a będzie pasowała do niezliczonej ilości dań. Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z bazylią wymaga trochę więcej czasu niż przyrządzenie jej klasycznej wersji, która najczęściej gości na polskich stołach. Jaka jest podstawowa różnica? Do sałatki ziemniaczanej należy użyć małych ziemniaków sałatkowych, gotowanych w mundurkach przez ok. 15 minut do uzyskania miękkości. Ale to nie koniec! Gotowe ziemniaki zalej specjalnie przygotowanym sosem na bazie rosołu i odstaw na 2 godziny, aby wchłonęły cały aromat. Ten smak zawróci Ci w głowie!
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
Cebule i ogórki pokroić w plastry.
Łodygi selera pokroić w plasterki i wrzucić na 5 min. do wrzącej wody.
Przygotowane warzywa dodać do ziemniaków i wymieszać.
Rosół wymieszać z oliwą, octem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
Odstawić na 15 minut.
Przygotowanym sosem zalać ziemniaki.
Odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce.
Wierzch przybrać oliwkami.
Komentarze