Azjatyckie Spring Rollsy, a w środku całkiem swojskie smaki: śledź, pieczony burak, kiszona kapusta... Zaskakująca kompozycja smaków sprawdza się wyśmienicie. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Śledzie dopraw solą, pieprzem, papryką, oprósz majerankiem i obtocz w mące, a następnie usmaż na oleju.
Z kapusty przygotuj surówkę, dodając startą marchew i jabłko, pokrojoną w kostkę cebulę, 2 łyżki oleju i cukier. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem.
Na zwilżonym wodą papierze ryżowym rozłóż surówkę, usmażone przekrojone na mniejsze kawałki śledzie, pokrojonego w cienkie słupki buraka oraz szczypior. Zawiń boki a następnie zroluj.
Podawaj z ulubionym sosem np. majonezem z dodatkiem ketchupu, odrobiny chili i liści kolendry.