Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Paszteciki z kiełbasą curry

Domowe drożdżowe bułeczki to zawsze świetny pomysł. Tym razem w środku chrupiących bułeczek czeka niespodzianka - pyszna kiełbasa z dodatkiem curry. Takie paszteciki mogą być dodatkiem do barszczu albo nawet wygodną kanapką zabieraną do szkoły lub pracy.

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
1 godz.20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
1 godz.20 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Lekko podgrzej pół odmierzonego mleka, dodaj drożdże, cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.

  • W pozostałym mleku rozpuść masło.

  • Do przesianej mąki dodaj sól, 1 jajo, drożdże i mleko z masłem a następnie wyrób na jednolite ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40-50 min.

  • Wyrośnięte ciasto energicznie przemieszaj ręką, następnie formuj podłużne bułki wypełnione farszem. Układaj na blaszce z papierem do pieczenia, lekko spłaszcz i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 min.

  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni, bułki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem, piecz ok. 15-20 min.

Porady Gotowanie

Kiełbasa w curry bardzo dobrze pasuje do drożdżowych bułeczek. Z tego samego ciasta możesz przygotować wypieki z dowolnie wybranym nadzieniem.

Oceny i komentarze: 0