Domowe drożdżowe bułeczki to zawsze świetny pomysł. Tym razem w środku chrupiących bułeczek czeka niespodzianka - pyszna kiełbasa z dodatkiem curry. Takie paszteciki mogą być dodatkiem do barszczu albo nawet wygodną kanapką zabieraną do szkoły lub pracy.
Lekko podgrzej pół odmierzonego mleka, dodaj drożdże, cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
W pozostałym mleku rozpuść masło.
Do przesianej mąki dodaj sól, 1 jajo, drożdże i mleko z masłem a następnie wyrób na jednolite ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40-50 min.
Wyrośnięte ciasto energicznie przemieszaj ręką, następnie formuj podłużne bułki wypełnione farszem. Układaj na blaszce z papierem do pieczenia, lekko spłaszcz i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 min.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni, bułki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem, piecz ok. 15-20 min.
Kiełbasa w curry bardzo dobrze pasuje do drożdżowych bułeczek. Z tego samego ciasta możesz przygotować wypieki z dowolnie wybranym nadzieniem.