Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Zimne nóżki w galarecie

Polska kuchnia ma wiele potraw, które w innych krajach budzą zdziwienie czy konsternację. Jedną z nich są zimne nóżki, nazywane w różnych regionach Polski galertem albo studzieniną. Tradycyjnie przygotowuje się je z okazji rodzinnych spotkań, takich jak: urodziny, jubileusz czy Święta Bożego Narodzenia.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 3 godz. Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
3 godz. Czas gotowania
  • Oczyszczone nóżki i golonki zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, kolendrę i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 3 godziny.

  • W połowie gotowania dodaj włoszczyznę, a pod koniec dopraw wywar solą i pieprzem.

  • Wywar przecedź a oddzielone od kości mięso pokrój na mniejsze kawałki.

  • Mięso wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę włoszczyzną, ułóż w małych miseczkach, zalej wywarem.

  • Odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj skropione Octem Królewskim spirytusowym.

Porady Gotowanie

W bardziej tradycyjnej wersji zimnych nóżek można nie dodawać na ostatnim etapie pokrojonych warzyw.

Do tego przepisu najlepiej nadają się przednie części nóg wieprzowych, które są kleiste i zawierają dużo naturalnej żelatyny.

Przed serwowaniem polej wrzątkiem pojemniki z galaretką tak, aby woda nie dostała się do środka. Galaretka ładnie oddzieli się wtedy od naczynia. 



Oceny i komentarze: 0