Ostra Przyprawa Gunpowder (Milagai Podi)

Ta aromatyczna i delikatnie uprażona wersja Milagai Podi zwanej Przyprawą Gunpowder doda prawdziwej ostrości. Idealnie zmielona mieszanka różnorodnych przypraw, ziaren i soczewicy rodem z Indii Południowych nadaje niezapomnianych nut smakowych grillowanej wołowinie, rybie, labneh, dipom, hummusom i pieczonym warzywom. Z podanej ilości powstaje 3/4 szklanki przyprawy, czyli 36 łyżeczek (36 porcji). Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 4 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 41 mg sodu, 0 g węglowodanów, 0 g błonnika, 1 g białka, 0 g cukrów ogółem

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania
  • Rozgrzej olej na średniej patelni na średnim ogniu. Dodaj masoor dal, paprykę, ziarna sezamu, grubo mieloną ostrą paprykę i gorczycę. Ciągle mieszając podgrzewaj około 3-4 minut, aż będą delikatnie uprażone i zaczną pachnieć. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe przyprawy i sól. Odstaw do ostudzenia na 5 minut.

  • Delikatnie przełóż przyprawy do młynka do kawy. Dokładnie zmiel na proszek. Przesyp mieszankę na duży talerz i ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

  • Porady kulinarne: W języku tamilskim Milagai Podi znaczy dosłownie "sproszkowane chilli", ale sama przyprawa składa się z wielu składników. Milagi Podi, często nazywane Przyprawą Gunpowder, to mieszanka dal (soczewicy), ziaren i przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii Południowych. Ostrość mieszanki zależy od ilości i rodzajów użytych ostrych papryczek. Tradycyjnie stosuje się ją do takich dań kuchni indyjskiej jak idli i dosa. Dal to zarówno danie kuchni indyjskiej jak i składnik potraw. Dal to suszone połówki fasoli, grochu lub soczewicy, które stanowią podstawowy składnik w kuchniach Azji Południowej. Dalem nazywa się różne zupy, gulasze i dodatki do dań, które przygotowane są z roślin strączkowych. Różne rodzaje dal, takie jak chana dal, toor dal i czarny dal można znaleźć w sklepach z kuchniami świata, w supermarketach na półkach ze składnikami orientalnymi, w sklepach ekologicznych i delikatesach on-line.