00 0
image
Oceń

Naleśniki po azjatycku nadziewane fajitą z papryczką hatch

Składniki
Porcja dla: 8 (po pół naleśnika)
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Przygotuj ciasto na naleśniki. W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, skrobię kukurydzianą i sól morską. Stopniowo dolewaj wodę, ciągle ubijając, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wlej olej sezamowy i ubijaj do połączenia składników (ciasto powinno być rzadkie). Odstaw na bok i przygotuj nadzienie.

  • W niewielkiej misce wymieszaj sok z limonki, 1 łyżkę oleju, miód, czosnek, sól morską i pieprz. Do dużego zamykanego plastikowego worka włóż stek. Pozostaw 2 łyżki marynaty w misce, a resztę przelej do worka (marynata powinna pokryć całe mięso). Zamarynowany stek włóż do lodówki na 30 min lub dłużej, jeśli chcesz, aby nabrał więcej aromatu.

  • Na dużej głębokiej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju na dużym ogniu. Przełóż stek na patelnię i smaż przez ok. 3 min z każdej strony aż będzie równo przyrumieniony. Zdejmij z patelni i połóż na desce do krojenia.

  • Zmniejsz ogień, dodaj cebulkę, papryczkę i podsmażaj przez ok. 2–3 min do miękkości. Dodaj pomidory, odłożoną marynatę, chili oraz kmin rzymski w proszku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5–6 min do uzyskania gęstszej konsystencji.

  • Stek pokrój w paseczki w poprzek włókien. Wrzuć z powrotem na patelnię do pomidorów i utrzymuj nadzienie ciepłe.

  • Usmaż naleśniki. Na dużej patelni rozgrzej na małym ogniu ½ łyżeczki oleju. Wlej ok. 1/3 szklanki przygotowanego wcześniej ciasta i rozprowadź je równo po całym dnie, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Smaż przez ok. 2–3 min, aż spód naleśnika zrumieni się i będzie lekko chrupiący.

  • W niewielkiej misce roztrzep 1 jajko i wylej na patelnię tak, żeby równo pokryło całego naleśnika. Smaż przez kolejne 1–2 min, aż jajko się zetnie. Za pomocą nylonowej łopatki ostrożnie obróć naleśnika. Smaż przez ok. 2-3 min, aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący. Zdejmij z patelni i ułóż na desce do krojenia stroną z jajkiem do dołu. Powtórz czynności z resztą ciasta.

  • Nieco poniżej środka każdego naleśnika (po stronie bez jajka) rozłóż łyżką po 1 szklance nadzienia fajita oraz po ¼ tartego sera, awokado i kolendry. Złóż lub zwiń naleśniki i podawaj od razu po przyrządzeniu wraz z limonką pokrojoną w łódeczki.

Porady Gotowanie

Wskazówki:

Hatch, uprawiane w stanie Nowy Meksyk w okolicach miejscowości o tej samej nazwie, to długie, wąskie i mięsiste papryczki o średnim stopniu ostrości. Można je zastąpić odmianą Anaheim.

Naleśniki można przygotować wcześniej, a następnie na dużym talerzu przełożyć papierem pergaminowym, przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do 2 dni. Później wystarczy podgrzać je z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju, aż staną się wystarczająco chrupiące.

Jeśli chcesz przygotować wersję na wynos, przekrój gotowe naleśniki z nadzieniem na pół i zawiń w papier pergaminowy lub folię. 

 

Oceny i komentarze: 0