1Umyte i pokrojone w mniejsze części mięsa (bez wątróbki), przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą.
2Przełóż składniki do dużego garnka, dodaj przyprawy (oprócz soli i gałki muszkatołowej), podlej wodą i duś pod przykrywką, do momentu aż mięso zmięknie.
3Dorzuć wątróbkę, oczyszczoną włoszczyznę i duś jeszcze przez 20 minut.
4Wywar wystudź i przecedź, a zawartość garnka zmiel przez maszynkę min. 2-3 razy lub w mikserze.
5Namocz bułki w wywarze, odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do zmielonej mieszanki.
6Ubij jajka na puszystą pianę i dodaj ją do masy mięsnej.
7Dodaj sól i gałkę muszkatołową i zagnieć masę dłońmi. Na sam koniec dodaj żurawinę.
8Natłuść foremkę np. keksówkę i posyp ją bułką tartą. Przełóż do niej masę, wyrównaj i piecz w temperaturze 160-170 stopni (termoobieg) ok. 40 minut.
9Gotowy pasztet odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki, owiń folią aluminiową i trzymaj w lodówce przez ok. 2 godziny przed krojeniem, żeby pasztet dobrze stężał.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.