Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pasztet z dziczyzny

Dziczyzna charakteryzuje się wysoką zawartością białka ok. 17-24% oraz niską zawartością tłuszczu 0,3-8% i cholesterolu. Warto raz na jakiś czas sięgnąć po droższe mięso i przygotować pełnowartościowy posiłek. Święta Wielkanocne są doskonałą okazją na przygotowanie czegoś wyjątkowego np. pasztet z dziczyzny.

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Umyte i pokrojone w mniejsze części mięsa (bez wątróbki), przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą.

  • Przełóż składniki do dużego garnka, dodaj przyprawy (oprócz soli i gałki muszkatołowej), podlej wodą i duś pod przykrywką, do momentu aż mięso zmięknie.

  • Dorzuć wątróbkę, oczyszczoną włoszczyznę i duś jeszcze przez 20 minut.

  • Wywar wystudź i przecedź, a zawartość garnka zmiel przez maszynkę min. 2-3 razy lub w mikserze.

  • Namocz bułki w wywarze, odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do zmielonej mieszanki.

  • Ubij jajka na puszystą pianę i dodaj ją do masy mięsnej.

  • Dodaj sól i gałkę muszkatołową i zagnieć masę dłońmi. Na sam koniec dodaj żurawinę.

  • Natłuść foremkę np. keksówkę i posyp ją bułką tartą. Przełóż do niej masę, wyrównaj i piecz w temperaturze 160-170 stopni (termoobieg) ok. 40 minut.

  • Gotowy pasztet odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij z foremki, owiń folią aluminiową i trzymaj w lodówce przez ok. 2 godziny przed krojeniem, żeby pasztet dobrze stężał.

Porady Gotowanie

Do pasztetu możesz dodawać ulubione dodatki tj. ugotowane suszone grzyby lub suszone śliwki.

Przed wstawieniem pasztetu do piekarnika popukaj w blachę z każdej strony, by pasztet odpowiednio osiadł.

Oceny i komentarze: 0