Fajita autorstwa @dr.lifestyle

Składniki
Sposób przygotowania
  • Kurczaka lub tofu pokrój w kostkę, wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. 

  • Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, podsmaż tofu/kurczaka. 

  • Cebulę pokrój w półksiężyce, dodaj do tofu/mięsa.

  • Papryki pokrój w paski, dodaj na patelnię wraz z drugą łyżeczką oliwy. 

  • Wlej na patelnię przecier pomidorowy i sok z limonki, duś pod przykryciem około 5-10 minut. 

  • Przed jedzeniem posyp kolendrą lub natką pietruszki.

Porady Gotowanie

Praktyczna wskazówka: jeśli wybierzesz opcję z tofu, pokrój je w kostkę, a następnie zamróź, a (po minimum kilku godzinach) rozmroź (np. w mikrofali) i odciśnij nadmiar wody. W ten sposób tofu nabierze porowatej konsystencji i lepiej wchłonie składniki marynaty.