Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Włóż śliwki, brązowy cukier, ocet z białego wina, sos sojowy, chili i jedną gwiazdkę anyżku na patelnię i podgrzewaj przez 20-25 minut, dopóki śliwki nie zmiękną. Przetrzyj przez sitko i odłóż na bok.
W międzyczasie rozbij pozostałą gwiazdkę anyżku i pieprz czosnkowy, używając moździerza i tłuczka. Natnij skórę na piersiach z kaczki i wetrzyj w każdą pierś przyprawy, a następnie oprósz je solą.
Umieść piersi skórą do dołu w rondlu i obsmaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż skóra zacznie brązowieć. W międzyczasie wytopi się sporo tłuszczu, który ewentualnie należy odlać. Zwiększ ogień, odwróć piersi na drugą stronę i obsmaż przez 1 minutę. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego.
Umieść naczynie w piekarniku na 8 minut, następnie wyjmij i pozwól mięsu „odpocząć” przez 5 minut.
Przed samym podaniem podsmaż kapustę pak choi i dymki, a w międzyczasie podgrzej sos śliwkowy. Podawaj kaczkę na warzywach polaną sosem śliwkowym.