Jajka gotowane w sosie pomidorowym z warzywami. Weź dużą łyżkę albo kawałek chleba, zanurz w shakshuce i rozkoszuj się doskonałym, smakiem. Przepis naszego szefa kuchni z warsztatów „Kulinarnie mocni".
Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
Przyprawy dokładnie wymieszaj.
Pokrojoną w kostkę cebule podsmaż na oleju.
Dodaj pokrojony w grubą kostkę bakłażan i cukinię, smaż mieszając ok 10 min.
Dodaj 1 łyżkę mieszanki przypraw, pomidory, duś kilka minut aż sos zgęstnieje, dopraw solą.
Łyżką zrób 6 wgłębień w sosie, wbij w nie jajka, przykryj i trzymaj na małym ogniu ok 10-12 minut.
Przed podaniem posyp natką pietruszki, podawaj z chrupiącym pieczywem.