Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to pomysł na szybkie danie wegetariańskie. Żelaznym składnikiem przepisu są jajka, jednak pozostałe dodatki zależą od Twojej kreatywności, bądź od aktualnego stanu Twojej spiżarni. Możesz dowolnie komponować przyprawy i dodawać ulubione dodatki.

Składniki
Porcja dla: 12-16
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Ugotuj jajka na twardo (potrzebujesz ok 8 minut). Po ugotowaniu zahartuj je w zimnej wodzie, wtedy skorupka łatwiej odejdzie od jajek. Obierz ugotowane jajka, a następnie posiekaj jej nożem lub rozgnieć widelcem.

  • Dodaj surowe jajka, szczypiorek, ulubione przyprawy i bułkę tartą. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem Kamis.

  • Uformuj kulki wielkości małej pięści i obtocz je w bułce tartej.

  • Smaż kotleciki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni do momentu, aż zarumienią się z obu stron na złocisty kolor.

  • Przełóż usmażone kulki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotlety jajeczne smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. Możesz podawać je do kanapek lub jako danie główne, zwłaszcza na Wielkanoc.

Porady Gotowanie

Jeśli chcesz, by kotlety jajeczne smakiem przypominały kotlety mięsne, dodaj do farszu łyżeczkę zmielonego kminku rzymskiego Kamis.

Przy formowaniu kulek włóż więcej siły, by były solidnie ugniecione i nie dostało się do środka dużo powietrza. To zapobiegnie rozpadaniu się kotletów w trakcie smażenia.

Oceny i komentarze: 0