Sposób przygotowania peperonaty:
Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki. Zalewamy to pomidorami dodając przyprawy i parmezan. Gotujemy gulasz pod przykryciem ok. 15 minut.
Na patelni z oliwą obsmażamy kromki pieczywa posypane suszonym czosnkiem.
Gulasz smakuje wyśmienicie i jest bardziej pożywny podany z chrupiącą grzanką.
Sposób przygotowania domowej srirachy:
Papryczki myjemy, odkrawamy czapeczki i kroimy w spore kawałki. Czosnek dodajemy do papryki, zalewamy octem i mieszamy sól i sproszkowaną paprykę. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie wlewamy marynatę do garnuszka lub na patelnię, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i grzejemy ok. 5 minut.
Kiedy sos się ochłodzi i będzie ciepły, przelewamy go do blendera, całość przepuszczamy przez sitko, dobrze odciskając pulpę. Pulpa nie będzie już potrzebna, otrzymany sos to nasza sriracha.