Wypróbuj nasz przepis na wegańskie pierniczki na bazie czerwonej fasoli, bez dodatku cukru. Pierniczki są miękkie i pełne aromatycznych, korzennych smaków. Syrop z daktyli pełni zdrowy substytut białego cukru, dzięki czemu wegańskie pierniczki przypadną do gustu Twoim dzieciom. Poznaj prosty przepis na zdrowe, wegańskie pierniczki.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść ją w wodnej kąpieli.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj orzechy, daktyle i porządnie zblenduj.
Dodaj ugotowaną fasolkę, przyprawy, syrop z daktyli i ponownie zblenduj na jednolita masę.
Ulep średniej wielkości kuleczki, lekko je rozgnieć i wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Możesz też uformować różne wzory za pomocą foremek.
Wstaw blachę z wegańskimi pierniczkami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz świąteczne ciastka przez ok 20 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią.
Poczekaj aż wegańskie pierniczki wystygną i zacznij je dekorować ulubionymi dodatkami.
Jeśli nie jesteś fanem korzennych przypraw, wyklucz z przepisu: cynamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową i dodaj więcej pokruszonej czekolady oraz bakalii.