Święta Bożego Narodzenia to czas spędzony z rodziną, okres kiedy na naszych stołach dominują pierogi, ryba po grecku lub tradycyjny karp. Co, jeśli któryś z domowników jest weganinem? Wypróbuj naszą wegańską propozycję na Selerybę, która dzięki suszonym wodorostom nabierze rybnego smaku i aromatu.
Do dużej szklanki dodaj 6 łyżeczek wodorostów nori i zalej je wodą. Odstaw szklankę na 5 minut i poczekaj aż wodorosty spęcznieją.
Obierz selera ze skórki i pokrój w plasterki o grubości 1,5 cm.
Plastry selera włóż do garnka, zalej wodą i dodaj: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy i przyprawy.
Gotuj składniki przez ok. 20 min, aż seler będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj mąkę, wodę, sos sojowy oraz pozostałą częścią nori.
Przestudzonego selera obtocz w panierce, a następnie w płatkach kukurydziankach.
Smaż na rozgrzanym oleju, aż kotlety się zarumienią. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i przełóż na ciepły talerz.
Pamiętaj, by napęczniałe nori odsączyć z nadmiaru wody, inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka.