00 0
image
Oceń

Seleryba – wegańska potrawa z selera

Święta Bożego Narodzenia to czas spędzony z rodziną, okres kiedy na naszych stołach dominują pierogi, ryba po grecku lub tradycyjny karp. Co, jeśli któryś z domowników jest weganinem? Wypróbuj naszą wegańską propozycję na Selerybę, która dzięki suszonym wodorostom nabierze rybnego smaku i aromatu.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania
  • Do dużej szklanki dodaj 6 łyżeczek wodorostów nori i zalej je wodą. Odstaw szklankę na 5 minut i poczekaj aż wodorosty spęcznieją.

  • Obierz selera ze skórki i pokrój w plasterki o grubości 1,5 cm.

  • Plastry selera włóż do garnka, zalej wodą i dodaj: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy i przyprawy.

  • Gotuj składniki przez ok. 20 min, aż seler będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.

  • Wymieszaj mąkę, wodę, sos sojowy oraz pozostałą częścią nori.

  • Przestudzonego selera obtocz w panierce, a następnie w płatkach kukurydziankach.

  • Smaż na rozgrzanym oleju, aż kotlety się zarumienią. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i przełóż na ciepły talerz.

Porady Gotowanie

Pamiętaj, by napęczniałe nori odsączyć z nadmiaru wody, inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka.

Oceny i komentarze: 0