Cebulki szalotki posiekać drobno, czosnek pozbawić szczypiorku i posiekać bardzo drobno. Posolić czosnek i posiekać raz jeszcze.
Do zimnego puree ziemniaczanego dodać 8 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki bazylii suszonej i zagnieść energicznie ciasto.
Z pomidorów wyciąć szypułki wraz z całą zdrewniałą częścią, naciąć skórkę każdego pomidora na krzyż i sparzyć pomidory we wrzącej wodzie przez 30 – 40s, aż skórka zacznie schodzić. Wyjąć pomidory z wrzątku i wrzucić do miski z zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Usunąć skórkę ze wszystkich pomidorów, usunąć także gniazda nasienne, a miąższ pokroić w centymetrową kostkę.
Z ciasta ziemniaczanego formować wałeczki i dzielić je na średniej wielkości kopytka.
Na dno garnuszka wlać 2łyżki oliwy, na niej podsmażyć szalotkę i czosnek często mieszając, posolić. Do garnuszka ze smażącymi się cebulą i czosnkiem dodać 2-3 łyżki białego wina, pokrojone pomidory oraz pół łyżeczki oregano, gotować całość na wolnym ogniu.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę do gotowania kopytek. Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Na tarce o drobnych oczkach utrzeć ser. Do gotującego się sosu pomidorowego dodać 2 łyżeczki cukru oraz szczyptę soli, sos gotować jeszcze przez kilka minut.
Kopytka podawać ułożone na sosie pomidorowym, posypane startym serem, ozdobione świeżą bazylią.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl