Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kopytka bazyliowe

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Cebulki szalotki posiekać drobno, czosnek pozbawić szczypiorku i posiekać bardzo drobno. Posolić czosnek i posiekać raz jeszcze.

  • Do zimnego puree ziemniaczanego dodać 8 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki bazylii suszonej i zagnieść energicznie ciasto.

  • Z pomidorów wyciąć szypułki wraz z całą zdrewniałą częścią, naciąć skórkę każdego pomidora na krzyż i sparzyć pomidory we wrzącej wodzie przez 30 – 40s, aż skórka zacznie schodzić. Wyjąć pomidory z wrzątku i wrzucić do miski z zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Usunąć skórkę ze wszystkich pomidorów, usunąć także gniazda nasienne, a miąższ pokroić w centymetrową kostkę.

  • Z ciasta ziemniaczanego formować wałeczki i dzielić je na średniej wielkości kopytka.

  • Na dno garnuszka wlać 2łyżki oliwy, na niej podsmażyć szalotkę i czosnek często mieszając, posolić. Do garnuszka ze smażącymi się cebulą i czosnkiem dodać 2-3 łyżki białego wina, pokrojone pomidory oraz pół łyżeczki oregano, gotować całość na wolnym ogniu.

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę do gotowania kopytek. Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Na tarce o drobnych oczkach utrzeć ser. Do gotującego się sosu pomidorowego dodać 2 łyżeczki cukru oraz szczyptę soli, sos gotować jeszcze przez kilka minut.

  • Kopytka podawać ułożone na sosie pomidorowym, posypane startym serem, ozdobione świeżą bazylią.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0