Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bardzo popularne w krajach arabskich. Przyrządzamy je ze zmielonej, wcześniej namoczonej ciecierzycy, doprawionej czosnkiem, papryką, kolendrą i kminem rzymskim. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a ze względu na dużą zawartość białka świetnie zastępują mięso. Warto włączyć falafele do naszych posiłków. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Cebule, ciecierzycę, jajko, mąkę kukurydziana, przyprawy zmiksuj na jednolitą masę.
Formuj małe kulki. Spłaszcz je lekko, a następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Falafele podawaj w podgrzanych chlebkach pita, z dodatkiem jogurtu i soku cytrynowego oraz czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka i pietruszkowym pesto.
Polecamy przepis na Pesto z pietruszki z naszych warsztatów "Kulinarnie mocni".