Wegańskie ciasto mleczne Tres Leches

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: Wartość energetyczna 226 kalorii, tłuszcz ogółem 10 g, nasycone kwasy tłuszczowe 5 g, cholesterol 0 mg, sód 356 mg, węglowodany 31 g, błonnik 1 g, cukry ogółem 15 g, białko 3 g (Cukier dodany 13 g)

Składniki
Porcja dla: 12
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • Przygotowanie ciasta zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Wyłóż 20-cm kwadratową blachę do pieczenia pergaminem. Przesiej mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski lub na dużą blachę pergaminową. Odstaw na bok.

  • W osobnej dużej misce wymieszaj na jednolitą masę mleko kokosowe, olej roślinny, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii i sok jabłkowy trzepaczką do jajek. Odstaw na bok.

  • Umieść akwafabę i wodorowinian potasu w misce miksera wyposażonego w przystawkę do ubijania. Ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania sztywnej masy, przez około 10 minut. Delikatnie wymieszaj ubitą aquafabę z mieszanką mleka kokosowego. Stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki ciasta, delikatnie mieszając po każdej dodanej łyżce – ciasto nie powinno być dobrze wymieszane. Wlej ciasto na przygotowaną formę do pieczenia ciasta.

  • Piec 30 do 35 minut lub do momentu tzw. „suchego patyczka” (wbity w ciasto patyczek powinien być czysty i nie pokryty płynną masą). Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia w formie na drucianym stelażu przez 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy i ustaw je na dużej, płytkiej paterze. Ciepłe ciasto ponakłuwaj widelcem w około 2,5 cm odstępach. Poruszaj delikatnie wbitym w ciasto widelcem tak, by nieznacznie powiększyć otwory po nakłuciach

  • Trzepaczką do jajek zmieszaj mleko migdałowe, mleko z nerkowców, słodzone skondensowane mleko kokosowe, cukier puder, cynamon, sodę oczyszczoną i pozostałe 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii w dużej misce. Powoli zalej ciasto powstałą mleczną mieszanką. Jeśli chcesz, możesz zachować około ½ szklanki mlecznej mieszanki do dekoracji przy podaniu ciasta. Całkowicie schłodź. Przechowuj pod przykryciem.

  • Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc, aby ciasto mogło wchłonąć mleczną mieszankę. Przed podaniem pokrój i, jeśli chcesz, delikatnie polej pozostałą mleczną mieszanką.

  • Aby zrobić słodzone skondensowane mleko kokosowe, weź 1 puszkę (140 g) mleka kokosowego, w małym rondelku gotuj przez 5 minut. Wymieszaj z 1/4 szklanki nektaru z agawy, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu od 30 do 35 minut lub do momentu, gdy mieszanka zmniejszy swoją objętość o połowę. Odstaw i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Aquafaba jest płynem pozostałym po gotowaniu roślin strączkowych, takich jak fasola szparagowa (ciecierzyca). Świeżą aquafaba można przyrządzać, gotując suszoną fasolę garbanzo w wodzie lub po prostu używając płynu z fasoli garbanzo w puszce. Aquafaba jest stosowana, by zastąpić jajka. Możesz ubić ją jak białko jajka na bezę lub użyć jako zamiennika całych jaj w wypiekach. 3 łyżki stołowe aquafaby odpowiadają około jednemu jajku, natomiast 2 łyżki stołowe aquafaby odpowiadają około jednej łyżce białka jaja. Puszka fasoli garbanzo zawiera około 1/2 szklanki aquafaby.

Oceny i komentarze: 0