Kluski śląskie

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na kluski śląskie - kultowy regionalny przysmak przygotowywany z masy ziemniaczanej. Kluski słyną ze swojego okrągłego kształtu i charakterystycznych wgłębień. W posiłkach obiadowych sprawdzają się jako zamiennik tłuczonych ziemniaków, kaszy,... Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na kluski śląskie - kultowy regionalny przysmak przygotowywany z masy ziemniaczanej. Kluski słyną ze swojego okrągłego kształtu i charakterystycznych wgłębień. W posiłkach obiadowych sprawdzają się jako zamiennik tłuczonych ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Najczęściej podaje się je jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem i surówką z kapusty. Można przygotować też kluski śląskie w wersji na słodko - z polewą owocową, dżemem lub śmietaną i cukrem. Czytaj więcej Czytaj mniej
5
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 6-8

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki Sól morska

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy