Miękkie pierniczki świąteczne autorstwa Joanny Małagowskiej @poprostupycha

Składniki
Sposób przygotowania
  • Do miski dodaj po kolei wszystkie składniki: mąkę pszenną, jajko, miód, cukier puder, masło, przyprawę do pierniczków KAMIS, proszek do pieczenia, kakao i wodę.

  • Zagnieć ciasto. Będzie troszkę lepkie (konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od miodu, im bardziej płynny, tym mniej wody wchodzi w ciasto i trzeba dosypać np. łyżkę mąki).

  • Blat posyp mąką lub ciasto przełóż pomiędzy dwa arkusze papieru i rozwałkuj do wysokości około 5-7 mm.

  • Za pomocą foremek wytnij gwiazdki lub inne kształty.

  • Pierniczki ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 15–20 minut. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.

  • Śmietankę wlej do malutkiego garnuszka i dodaj posiekaną czekoladę. Podgrzewaj na minimalnym ogniu i cały czas mieszaj aż powstanie jednolita polewa.

  • Gotową polewę odłóż do lekkiego przestygnięcia.

  • Upieczone i przestygnięte pierniczki zamocz z jednej strony w polewie czekoladowej.