20 sierpnia 2019 | Kamis
Lato to dla wielu osób ulubiona pora roku, nie tylko ze względu na wysokie temperatury oraz długie, słoneczne dni. Niemal każdy z nas ceni sobie także bowiem prawdziwe letnie bogactwo, jakim są łatwo dostępne i pełne smaku świeże owoce i warzywa. Niestety, wszystko, co dobre, szybko się kończy... A może wcale nie? Niektóre z tych skarbów da się przecież zamknąć w słoikach i wracać do nich w te ciemne, chłodne miesiące, gdy aura przestaje być dla nas łaskawa. Chciałabyś zrobić własne przetwory z ogórków na zimę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Wbrew pozorom nie jest takie trudne. Oto 6 prostych, sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków!
Zanim jednak lato się skończy, warto pokusić się o przyrządzenie jednego z niepowtarzalnych smaków wakacji, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Chodzi oczywiście o ogórki małosolne – krótko (bo tylko kilka dni) kiszone ogórki gruntowe, charakteryzujące się lekko kwaśnym, wyraźnie solankowym smakiem. Najlepiej udają się w trzymanym w cieple i w ciemności ceramicznym, pękatym garnku lub dzbanie, przykryte talerzykiem, ale oczywiście można je też przygotować w zwykłych szklanych słoikach lub plastikowym baniaczku. Poza ogórkami w wybranym naczyniu powinny się znaleźć także czosnek, korzeń chrzanu, a także – by wzmocnić smak zalewy i dodać jej wyrazistego aromatu – mieszanka przypraw do ogórków kwaszonych i małosolnych Kamis. Ogórki małosolne idealnie pasują do kanapek z domowym smalcem, a także jako dodatek do potraw z grilla.
Jeśli chodzi o przetwory z ogórków, nie istnieje żaden bardziej klasyczny przepis niż najprostsze ogórki kwaszone. Pasują do niezwykle szerokiej gamy potraw, szczególnie do mięs i wędlin w różnych postaciach, a ponadto są składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań, takich jak zupa ogórkowa, sałatka jarzynowa czy zrazy wołowe. Kwaszenie ogórków ma w polskiej tradycji tak ważną pozycję, że niemal każda gospodyni dostała „w spadku” od mamy i babci jakąś wskazówkę, co zrobić, by były jeszcze lepsze. Do zestawu podstawowego – ogórki, czosnek, chrzan i koper – dodaje się zazwyczaj też jakiś aromatyczny dodatek: a to liść laurowy, a to kilka listków wiśni, czarnej porzeczki lub dębu... Mają one nie tylko wzbogacać aromat, ale też przyspieszać proces kwaszenia. Ważne jest także miejsce, gdzie przechowujemy ogórki kwaszone. Przez pierwszych kilka dni słoiki z ogórkami powinny się znajdować na jasnym, ciepłym stanowisku – np. na parapecie – a gdy woda zacznie mętnieć, należy przenieść je do ciemnego i chłodnego pomieszczenia
Innym niezwykle popularnym w naszym kraju przepisem na przetwory z ogórków są wyraziste w smaku, słodko-kwaśne ogórki konserwowe. Nie sposób wyobrazić sobie tatara ani sosu tatarskiego bez posiekanych drobniutko korniszonów, ale to nie jedyne ich zastosowanie: świetnie smakują też np. na kanapkach w towarzystwie ketchupu czy jako składnik surówek i sałatek. Podstawową przyprawą, która nadaje ogórkom konserwowym ich wyjątkowego smaku, jest (oprócz octowo-cukrowej zalewy) dobrej jakości biała gorczyca, a także pieprz ziarnisty. By mieć pewność, że pożądany rezultat zostanie osiągnięty, warto użyć także mieszanki przypraw do ogórków konserwowych Kamis. Warto pamiętać, że w tym przypadku im ogórek mniejszy, tym smaczniejszy. Idealne do spożycia ogórki konserwowe są po ok. 3 miesiącach – a więc jeśli zrobisz je w sierpniu, pierwszą degustację możesz zaplanować np. na andrzejkową imprezę.
Mało jest warzyw równie wszechstronnych w temacie przetworów, co ogórki. Przepisy tradycyjne, o których wspomnieliśmy, to bowiem dopiero początek: możliwości jest znacznie więcej. Jeśli lubisz smaki kuchni orientalnej, koniecznie wypróbuj ogórki z curry – nieco pikantne, intensywnie zabarwione na żółto. Kluczem do sukcesu jest tu spora ilość wysokiej jakości aromatycznego curry oraz dobry ocet winny z białego wina. W zależności od tego, jak będziesz chciała później wykorzystać je w kuchni, ogórki możesz pokroić w plastry lub w ćwiartki. Te pierwsze świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowych burgerów czy sałatek, drugie zaś – w charakterze przystawki albo jako zimowa surówka do mięs.
Inna ciekawa wariacja na temat ogórkowych przetworów to wersja dla odważnych, dla których „niebo w gębie” wydaje się znacznie mniej atrakcyjne niż piekło tamże. Ogórki z chili przyrządza się w podobny sposób, co tradycyjne ogórki konserwowe, dodając jednak do octowej zalewy dość hojną dawkę mielonego chili – co najmniej dwie czubate łyżeczki. Warto pamiętać, by dokładnie sprawdzić słoiki, w których zamierzamy zamknąć te i inne przetwory z ogórków – by przetwory się udały, muszą być czyste, wyparzone i bez żadnych wyszczerbień, a zakrętki nie mogą nosić śladów rdzy. Ogórki z chili to świetny, pobudzający apetyt dodatek do różnego rodzaju sałatek, koreczków i innych przystawek.
Ostre przetwory z ogórków mogą mieć też nieco inne oblicze. Rozgrzewające ogórki pikantne z goździkami i z chili w zalewie z octu z białego wina to idealna propozycja na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Korzenny aromat, który zawdzięczają goździkom, i wyrazisty smak chili czynią je idealnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek, mięsnych pieczeni czy grillowanych kanapek. Jeśli nie boisz się eksperymentów i cenisz sobie nuty orientalne, do zalewy możesz dodać też inne przyprawy – nieco kurkumy, cynamonu, kardamonu, a nawet gwiazdkę anyżu jeśli lubisz jej specyficzny smak.
Które przetwory z ogórków zagoszczą w tym roku na półkach Twojej spiżarni?
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >