Dorsz imbirowy w ziołowej skórce
15
Składniki
ryby i owoce morza
Dorsz imbirowy w ziołowej skórce
15
Składniki
Składniki 4 Porcje
- 800 g polędwiczki z dorsza atlantyckiego
- 2 czerwone papryki
- o.150 g cebulki dymki (4 sztuki)
- pęczek bazylii
- kromka suchego, ziarnistego pieczywa
- 100 g masła
- 50 g parmezanu
- 1 łyżka Kolendra w torebce
- 1/3 łyżeczki Imbir mielony
- pół łyżki gęstej śmietany
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia ryby
- oliwa do skropienia papryki przed pieczeniem
- kiełki do dekoracji
Instrukcje
- 1 Dwie papryki czerwone upiec w piekarniku skropione oliwą, następnie zdjąć z nich skórkę, usunąć pestki i białe błonki, pokroić w bardzo drobną kostkę.
- 2 Cztery cebulki dymki posiekać bardzo drobno. Kromkę kruchego ziarnistego chleba utrzeć, pokruszyć lub bardzo drobno posiekać, by z chleba uzyskać konsystencję bułki tartej.
- 3 Na patelnię dodać łyżkę masła i na wolnym ogniu topić posiekaną paprykę przez ok. 15min, mieszając od czasu do czasu.
- 4 Polędwiczki z dorsza pokroić tak, by uzyskać 4 porcje, skropić rybę cytryną, doprawić solą i pieprzem z obydwu stron.
- 5 Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć 50g parmezanu. Dodać do topiącej się papryki 2 łyżki wody, kontrolować proces topienia i jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze nieco wody.
- 6 Na suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren kolendry. Gdy kolendra zacznie pachnieć i delikatnie pękać, przesypać ziarna do moździerza i lekko rozgnieść. Szczyptę rozgniecionych ziaren kolendry oraz 1/3 łyżeczki imbiru dodać do topiącej się papryki i wyłączyć ogień pod patelnią z papryką. Paprykę posolić, powinna mieć konsystencję musu.
- 7 Dorsza podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, 2 – 3min. z każdej strony. Pokroić drobno pęczek bazylii. Cebulę topić w 2 łyżkach masła na patelni, na małym ogniu przez ok 10min. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Patelnię ze stopioną cebulą zdjąć z ognia.
- 8 Rozdrobniony chleb przesypać do patelni z cebulą, dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i wymieszać aż całość stworzy konsystencję kruszonki. Gotową kruszonkę bazyliową nakładać grubą warstwą na polędwiczki z dorsza.
- 9 Naczynie żaroodporne z rybą wstawić do piekarnika rozgrzanego w opcji zapiekania z termoobiegiem na 8 – 10min. Kruszonka bazyliowa na rybie powinna być zarumieniona. Do lekko ciepłej topionej papryki dodać pół łyżki śmietany i podgrzać mieszając.
- 10 Podawać rybę na musie paprykowym udekorowaną kiełkami.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.