1
średnia biała cebula, cienko pokrojona w talarki (ok. 1 szklanka)
1/2
szklanki
pomidorów pokrojonych w kostkę
2
duże arkusze wytrzymałej folii aluminiowej (około 61 cm długości)
Sok z 1/2 limonki
Instrukcje
1Nastaw grill na średnie grzanie, ustawiając wszystkie palniki na wysoką temperaturę. Wymieszaj przyprawy i sól w małym naczyniu.
2Przeciętego bakłażana ponacinać w kratkę w odległościach około 2,5 cm, nie naruszając przy tym skórki. Kapelusze pieczarek oraz naciętą stronę bakłażana natrzyj olejem. Posyp grzyby i bakłażana połową mieszanki przypraw (około 4 łyżeczki), upewniając się, że przyprawa dostała się do nacięć na bakłażanie.
3Grilluj kapelusze grzybów i bakłażana bezpośrednio nad ogniem aż do podpieczenia, około 5 minut na stronę. Wyłącz palniki po jednej stronie grilla.
4Ułóż cebulę na środku podwójnej warstwy folii. Posyp ją około 1 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw. Na cebuli ułóż podpieczonego bakłażana, przekrojoną stroną do góry. Połóż na wierzch pokrojone w kostkę pomidory i posyp około 1 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw. Na każdej połowie bakłażana połóż po 2 kapelusze pieczarek portobello i posyp pozostałą mieszanką przypraw. Podnieś długie boki folii i zagnij tak, by przykryły całe danie. Następnie złóż krótkie boki, aby uformować szczelnie zamkniętą paczkę.
5Umieść foliową paczkę na nierozpalonej stronie grilla. Ogrzewaj przez 10 minut. Przewróć paczkę i ogrzewaj kolejne 10 minut, aż bakłażan będzie miękki i można go łatwo oddzielić od skóry
6Ostrożnie zdejmij paczkę z grilla i otwórz folię, aby para mogła się wydostać. Lekko ostudź. Zabierz grzyby z paczki i pokrój w bardzo cienkie paski. Zdejmij skórę z bakłażana. Rozdziel bakłażana dwoma widelcami i wymieszaj z cebulą. Wymieszaj pokrojone grzyby i pokrop mieszankę sokiem z limonki.
7Podawaj wegańską mieszankę barbakoa w ciepłych kukurydzianych tortillach. Jeśli masz ochotę, dodaj plasterki limonki lub inne dekoracje, takie jak pokrojone w kostkę pomidory, marynowane cebule, kolendra, pokrojone jalapenos, ser wegański i śmietana wegańska.
8Wypróbuj porady kulinarne:
Ponacinaj bakłażana, nie naruszając przy tym skórki, aby mieszanka przypraw dostała się w głąb warzywa – to nada mu jednolitego smaku.
Pokrojenie grzybów w bardzo cienkie paski i „rozdrobnienie” bakłażana sprawią, że konsystencja dania będzie przypominała wersję mięsną.
Jeśli nie masz grilla, umieść bakłażana i grzyby na płytkiej patelni i smaż przez około 5 minut na stronę lub do momentu, gdy każdy strona będzie ładnie podpieczona.
Po podpieczeniu warzyw i uformowaniu opakowania foliowego zgodnie z instrukcją, danie można podpiec w piekarniku. Foliową paczkę piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180°C przez około 20 minut, a po około 10 min pieczenia przewróć ją na drugą stronę.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.