Wymieszaj czosnek, oregano, sól i pieprz w małej misce; odstaw na bok.
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę; gotuj 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj cebule i marchewki, a następnie gotuj je, aż zmiękną. Wymieszaj przyprawy i pokrojone grzyby. Gotuj 10 minut, często mieszając.
Pomidory i papryczkę chili umieść w pojemniku blendera. Przykryj i mieszaj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj mieszankę pomidorową na patelnię do mieszanki grzybowej. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, kiedy objętość płynnej masy zmniejszy się do około jednej czwartej pierwotnej objętości i osiągnie konsystencję rozdrobnionego kurczaka.
Podawaj z ulubionymi dodatkami wegańskimi, np. z tortillami kukurydzianymi lub tostadas, czyli zapiekanymi tortillami, plasterkami świeżej limonki, pomidorami pokrojonymi w kostkę, podsmażaną fasolką, sałatą, serem wegańskim, wegańską kwaśną śmietaną, kolendrą, świeżą salsą lub świeżymi papryczkami chili.
Wypróbuj porady kulinarne:
Pamiętaj, że grzyby i cebula pokrojone w cienkie paski będą imitowały kawałeczki mięsa.
Gotowanie warzywnej mieszanki, aż jej objętość zmniejszy się do jednej czwartej pierwotnej objętości pozwoli uzyskać intensywniejszy smak i nada jej wygląd potrawy zawierającej kawałeczki mięsa.