Wegańska tinga

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: Wartość energetyczna 120 kalorie, tłuszcz ogółem 4 g, nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, cholesterol 0 mg, sód 332 mg, węglowodany 16 g, błonnik 4 g, cukry ogółem 5 g, białko 5 g (Cukier dodany 0 g)

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Wymieszaj czosnek, oregano, sól i pieprz w małej misce; odstaw na bok.

  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę; gotuj 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj cebule i marchewki, a następnie gotuj je, aż zmiękną. Wymieszaj przyprawy i pokrojone grzyby. Gotuj 10 minut, często mieszając.

  • Pomidory i papryczkę chili umieść w pojemniku blendera. Przykryj i mieszaj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Dodaj mieszankę pomidorową na patelnię do mieszanki grzybowej. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, kiedy objętość płynnej masy zmniejszy się do około jednej czwartej pierwotnej objętości i osiągnie konsystencję rozdrobnionego kurczaka.

  • Podawaj z ulubionymi dodatkami wegańskimi, np. z tortillami kukurydzianymi lub tostadas, czyli zapiekanymi tortillami, plasterkami świeżej limonki, pomidorami pokrojonymi w kostkę, podsmażaną fasolką, sałatą, serem wegańskim, wegańską kwaśną śmietaną, kolendrą, świeżą salsą lub świeżymi papryczkami chili.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Pamiętaj, że grzyby i cebula pokrojone w cienkie paski będą imitowały kawałeczki mięsa. Gotowanie warzywnej mieszanki, aż jej objętość zmniejszy się do jednej czwartej pierwotnej objętości pozwoli uzyskać intensywniejszy smak i nada jej wygląd potrawy zawierającej kawałeczki mięsa.

Oceny i komentarze: 0