Makaron z sosem pomidorowym z warzywami w wersji wegańskiej według przepisu Natalii Kusiak

Przepis pochodzi z odcinka 5 Podcastu Dobrze Przyprawionego.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Następnie pokrój paprykę w niewielką kostkę.

  • Przygotowane warzywa zeszklij na oliwie do momentu aż się zarumienią. Pod koniec dodaj czosnek.

  • Bakłażan pokrój wzdłuż w plastry i podsmaż na oliwie aż nieco zmięknie. Do całości dodaj pomidory oraz wlej wino.

  • Na sam koniec dodaj oregano oraz bazylię. Dopraw solą, pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

  • Gotuj makaron al dente w gorącej, osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem.

  • Makaron posyp płatkami drożdżowymi i podawaj na ciepłych talerzach.