Rozumiem i zgadzam się z polityką prywatności dotyczącą tej strony and
Przepis pochodzi z odcinka 5 Podcastu Dobrze Przyprawionego.
1 duża cebula
1 średnia, czerwona papryka
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 średni bakłażan
1 puszka całych pomidorów
100 ml wysokiej jakości czerwonego wina
1 butelka wegańskiego wina
2 łyżki Oregano w słoiczku
1 łyżka Bazylia w torebce
1 łyżeczka brązowego cukru
3 łyżeczki płatków drożdżowych (zamiast parmezanu)
400 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
Sól morska
Pieprz czarny mielony w torebce
Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Następnie pokrój paprykę w niewielką kostkę.
Przygotowane warzywa zeszklij na oliwie do momentu aż się zarumienią. Pod koniec dodaj czosnek.
Bakłażan pokrój wzdłuż w plastry i podsmaż na oliwie aż nieco zmięknie. Do całości dodaj pomidory oraz wlej wino.
Na sam koniec dodaj oregano oraz bazylię. Dopraw solą, pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Gotuj makaron al dente w gorącej, osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem.
Makaron posyp płatkami drożdżowymi i podawaj na ciepłych talerzach.