Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kotlety ziemniaczane

Delikatna masa ziemniaczana w chrupiącej panierce. Kotlety ziemniaczane to bardzo smaczny sposób na zagospodarowanie ziemniaków, które pozostały z poprzedniego dnia. W ten sposób przygotujesz pożywny obiad lub ciepłą kolację. Podaj je z sosem ogórkowym lub pomidorowym i z sezonową surówką. Przepis opracowała Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Ziemniaki zmiel na maszynce lub ubij tłuczkiem do ziemniaków.

  • Dodaj pokrojoną w kostkę podsmażoną cebulę.

  • Dodaj kaszę mannę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1 jajko, majeranek oraz dopraw do smaku pieprzem i solą, wymieszaj.

  • Z ciasta ukształtuj wałek o średnicy ok. 5 cm, pokrój go na małe kawałki i uformuj z nich owalne kotleciki.

  • Obtocz kotleciki w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

  • Smaż je na złoty kolor, podawaj z surówką, sosem ogórkowym lub sosem pomidorowym.

Porady Gotowanie

Aby wzbogacić kotlety możesz do ciasta dodać pokrojoną podsmażoną kiełbasę oraz łyżeczkę gałki muszkatołowej lub mielonego kminku.

---

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0