Delikatna masa ziemniaczana w chrupiącej panierce. Kotlety ziemniaczane to bardzo smaczny sposób na zagospodarowanie ziemniaków, które pozostały z poprzedniego dnia. W ten sposób przygotujesz pożywny obiad lub ciepłą kolację. Podaj je z sosem ogórkowym lub pomidorowym i z sezonową surówką. Przepis opracowała Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Ziemniaki zmiel na maszynce lub ubij tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj pokrojoną w kostkę podsmażoną cebulę.
Dodaj kaszę mannę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1 jajko, majeranek oraz dopraw do smaku pieprzem i solą, wymieszaj.
Z ciasta ukształtuj wałek o średnicy ok. 5 cm, pokrój go na małe kawałki i uformuj z nich owalne kotleciki.
Obtocz kotleciki w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smaż je na złoty kolor, podawaj z surówką, sosem ogórkowym lub sosem pomidorowym.
Aby wzbogacić kotlety możesz do ciasta dodać pokrojoną podsmażoną kiełbasę oraz łyżeczkę gałki muszkatołowej lub mielonego kminku.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.