To prosta i sycąca zupa w stylu śródziemnomorskim, która swoją konsystencję i zawartość białka zawdzięcza fasoli żurawinowej zwanej też fasolą borlotti. Dzięki niej to jednogarnkowe danie stanowi pożywny posiłek. Bogaty smak zupy rozwija się od nut sofrito stanowiących bazę, a następnie zostaje uzupełniony woniami szałwii i albariño, owocowego i wyjątkowo aromatycznego hiszpańskiego wina odmianowego.
Grzanki crostini z serem Asiago: rozłóż cienko pokrojoną bagietkę na papierze do pieczenia. Posmaruj cienko oliwą obie strony każdej kromki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 5 minut lub aż się delikatnie zezłocą. Posyp startym serem Asiago. Piecz przez jeszcze 2 minuty lub aż stopi się ser.
Fasola borlotti, zwana inaczej fasolą żurawinową, jest popularnym składnikiem w kuchni włoskiej. Ziarna fasoli borlotti są beżowe i poznaczone czerwonymi żyłkami, które znikają podczas gotowania. Ma kremową konsystencję i łagodny, orzechowy smak. Na rynku jest dostępna głównie w postaci suchej lub w puszce i można ją kupić w wielu sklepach spożywczych lub delikatesach internetowych.
Albariño to odmiana uprawianej w Hiszpanii białej winorośli, z której owoców powstaje wytrawne, aromatyczne, rześkie wino o wysokiej kwasowości oraz cytrusowych i brzoskwiniowych nutach.