Koperek to jedno z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do dań np. do zup czy ziemniaków. Jego smak jest jednak na tyle wyjątkowy, że postanowiliśmy uczynić go głównym składnikiem zupy koperkowej. Tę pożywną zupę możemy przygotować z wykorzystaniem zarówno świeżego jak i mrożonego koperku, więc można cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce masła, uważając żeby się nie przypaliły.
Warzywa obrać, umyć i pokroić. Do wysokiego garnka wlać wodę i wrzucić do niej pokrojone warzywa, posiekany koperek oraz podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek.
Do zupy wrzucić ziele angielskie, listki laurowe oraz doprawić wywar solą i pieprzem. Gotować całość aż do miękkości. Następnie łyżką cedzakową usunąć twarde przyprawy i liście i zblendować zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupa koperkowa smakuje pysznie zarówno sama, jak i z dodatkami – makaronem, ryżem, grzankami.
Komentarze