Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Barszcz ukraiński

Polska tradycja kulinarna często zapożyczała potrawy z krajów sąsiadujących i przerabiała je według własnego uznania. Jednym z przykładów jest barszcz ukraiński, nazywany u naszych wschodnich sąsiadów barszczem czernihowskim. Ta potrawa zarówno na Ukrainie, jak i w Polsce była często przygotowywana z okazji Świąt Bożego Narodzenia. W obecnej wersji, barszcz ukraiński to bardzo pożywna zupa z mnóstwem warzyw, która jest chętnie podawana na święta w niemal wszystkich regionach Polski.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
12 godz. Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
12 godz. Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Fasolę kilkakrotnie opłucz i pozostaw w letniej, przegotowanej wodzie na 12 godzin. Później gotuj ją do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i czosnku.

  • Buraki dokładnie wyszoruj i osusz. Każdego skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C przez godzinę. Następnie pozostaw chwilę do ostygnięcia i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.

  • W misce z wodą umyj dokładnie marchewkę i korzeń pietruszki. Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Zalej je 6 szklankami mięsnego bulionu i gotuj ok. 10 minut. Do wywaru dodaj posiekanego w paski pora i kapustę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę, a następnie dodaj do warzyw. Odcedzoną fasolkę wrzuć do wywaru i gotuj ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  • Dodaj starte buraki, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Zagotuj zupę na małym ogniu. Odstaw ją z palnika i zakwaś sokiem z cytryny.

  • Do śmietany dolej kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszaj. Tak zaprawioną śmietanę dodaj w całości do zupy i dobrze wymieszaj. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Porady Gotowanie

Zamiast używać soku z cytryny, barszcz możesz zakwasić kupnym kwasem buraczanym.

Oceny i komentarze: 0