W ciągu ostatnich lat zupa krem z dyni święci swoje triumfy na polskich stołach! Dynia – do tej pory znana głównie z marynowania, jest wykorzystywana na wiele innych sposobów: ciasta, ciasteczka, puree, w sałatkach. Bez wątpienia jednak krem z dyni, to zupa, która pojawia się najczęściej na naszych stołach w okresie jesiennym. Spróbuj naszego przepisu na rozgrzewającą i pyszną zupę krem z dyni.
Dużą marchewkę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, dużą cebulę posiekać drobno, ok. 1 kg dyni piżmowej obrać, oczyścić z pestek i wewnętrznych błonek, następnie pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oleju , podsmażyć na nim marchewkę przez kilka minut, następnie dodać cebulę i smażyć często mieszając.
Po kilku minutach smażenia marchewki z cebulą, dodać do garnka dynię i podsmażać często mieszając, by dynia nie przywarła do dna. Dwie pomarańcze obrać ze skóry i usunąć białe błonki. Dodać pomarańcze do garnka z warzywami i doprawić całość kardamonem.
Do garnka z warzywami wlać 0,5l bulionu warzywnego i gotować bez przykrycia aż dynia będzie tak miękka, że zacznie się rozpadać. Podczas gotowania wlewać systematycznie jeszcze 0,5l bulionu, by zupa krem ostatecznie nie była zbyt gęsta.
Na suchej patelni uprażyć 3 łyżki pestek dyni. Gdy dynia ugotowana w bulionie będzie już dostatecznie miękka, zblendować całość do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać jeszcze bulionu. Podczas blendowania, do zupy dodać pół łyżeczki chili. Zupę kremprzetrzeć przez sito, by uzyskać kremową konsystencję, posolić i dodać 2 łyżki miodu. Wymieszać całość.
Zupę krem z dyni najlepiej podawać z olejem dyniowym, posypaną uprażonymi pestkami dyni, udekorowaną rukwią wodną.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
Dla podkreślenia smaku, do kremu z dyni możesz również dodać szczyptę mielonego imbiru.