Włoska zupa podawana z grzankami ziołowymi.
Oliwę rozgrzej na głębokiej patelni. Wrzuć cebulę i smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż się zeszkli.
Dodaj granulowany czosnek i podsmażaj przez kolejną minutę, następnie wrzuć posiekane warzywa (z wyjątkiem cukinii) i dobrze wymieszaj.
Dodaj łyżkę stołową ziół prowansalskich Kamis oraz wlej 2 litry wody i duś przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pokrój chleb w centymetrowe kostki. Rozłóż je na tacy do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posyp resztą ziół prowansalskich i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 8-10 minut, aż staną się złocisto-brązowe.
Kiedy warzywa będą miękkie wrzuć cukinię, wymieszaj i gotuj przez minutę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj w ciepłych głębokich talerzach, z kilkoma kroplami oliwy na wierzchu oraz z grzankami.