Rozgrzewająca zupa z kurkumą według przepisu Kingi Paruzel

Przepis pochodzi z odcinka 6 Podcastu Dobrze Przyprawionego.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • W dużym garnku rozgrzej oliwkę z oliwek. Dodaj starty na drobnych oczkach imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez pół minuty.

  • Dodaj kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili - całość smażyć 2 minuty.

  • Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. W tym czasie przygotowujemy tofu, które kroimy w kostkę i polewamy sosem sojowym.

  • Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj do niej tofu oraz mleko kokosowe.

  • Na koniec dodaj posiekaną kapustę bok choy, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze 3-5 minut.

Porady Gotowanie

  1. Przyprawę „5 smaków” można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,
  2. Kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską
  3. Mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym